Semlor!
Så här på semeldagen måste man ju nästa äta semlor! Och det blir mycket godare om man bakar själv!
Det här är ett bra recept på semlor! Det som är bra är att man också kan välja att ha vaniljkräm istället för mandelmassa!
Hoppas att ni gillar det!
Lycka till❤
Tid: 2 timmar
14 st
Ingredienser:
Semledeg:
1 st ägg
50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
0.5 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl
eller dinkelmjöl
Pensling:
1 st ägg
Fyllning med köpt mandelmassa:
mandelmassa
eller kokosmassa
lite mjölk
Fyllning med egen mandelmassa:
sötmandel
mjölk
strösocker
Fyllning med vaniljkräm:
2 st äggulor
0,75 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
2 dl kokande mjölk
1 st vaniljstång
Garnering:
vispgrädde
florsocker
Gör så här:
Semlebullar:
Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.
Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.
Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.
Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter. Låt bullarna kallna.
Välj en av fyllningarna.
Fyllning med köpt mandelmassa:
Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Värm mjölken (ungefär några matskedar räcker). Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.
Fyllning med egen mandelmassa:
Värm mjölken. Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet. Kör sötmandel, mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg röran i hålen i bullarna. Skulle man göra denna fyllning till alla 14 bullarna skulle det gå åt 125 g mandel, 1 dl mjölk och 1 dl socker.
Fyllning vaniljkräm:
Visp gulor och socker till sockret löser sig. Vispa ner mjölet. Koka under tiden upp mjölken med vaniljstången i ( delad) Häll till en början i den kokande mjölken droppvis därefter i en tunn strå¨le under kraftig vispning. Häll därefter blandningen i en kastrull och koka ca 2 min till krämen har tjocknat. Låt svalna och ta då bort vanilj stången.
Garnering:
Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.
//Pannkakan❤
Coolt recept och mumsiga semlor