Superfina kanelbullar
Hej!
Nu är det ju faktiskt sommar! Och är inte bullar perfekt att ta med sig ut på picknicken, utflykten eller badplatsen.
Här kommer mitt favoritrecept på kanelbullar:
ca: 40 st 250° Grädda mitt i ugnen
Ingredienser:
75 g jäst
5 dl mjölk
1,8-2 l vetemjöl
200 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
1 tsk salt
1 msk kardemumma
Kanelfyllning:
100 g mandelmassa
100 g smör
1 ¼ dl strösocker
2 ½ msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel
Brödglans & Garnering:
1 st ägg
1 krm salt
½ tsk vatten
pärlsocker
Gör så här:
1. Ta fram alla ingredienser och låt de bli rumstempurerade.
2. Smula jästen i en köksassistent eller en bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max 37°) och rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt det mesta av vetemjölet,allt smör i bitar, sockret, ägg, salt & kardemumma. Arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand. Tillsätt eventuellt yttligare mjöl. När degen är smidig, & fettet börjar krypa fram-då är degen färdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk till bubbel storlek, ca 30 minuter.
5. Gör fyllningen under tiden:
mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker,ströbröd, vatten & kanel.
6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela degen i 2 delar. Kvla ut varje del till en stor rektangel. Bred på kanelfyllningen.
7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla yttersta kanten med lite vatten så den fäster den lite bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Låt jäsa under bakduk till dubble storlek, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
9. Vispa samman ägg, salt & vatten. Pensla de jästa bullarna försiktigt med det. Strö över pärlsockret. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.
Hoppas att ni gillar, och provar mitt recept!
//Pankakan
Nu är det ju faktiskt sommar! Och är inte bullar perfekt att ta med sig ut på picknicken, utflykten eller badplatsen.
Här kommer mitt favoritrecept på kanelbullar:
ca: 40 st 250° Grädda mitt i ugnen
Ingredienser:
75 g jäst
5 dl mjölk
1,8-2 l vetemjöl
200 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
1 tsk salt
1 msk kardemumma
Kanelfyllning:
100 g mandelmassa
100 g smör
1 ¼ dl strösocker
2 ½ msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel
Brödglans & Garnering:
1 st ägg
1 krm salt
½ tsk vatten
pärlsocker
Gör så här:
1. Ta fram alla ingredienser och låt de bli rumstempurerade.
2. Smula jästen i en köksassistent eller en bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max 37°) och rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt det mesta av vetemjölet,allt smör i bitar, sockret, ägg, salt & kardemumma. Arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand. Tillsätt eventuellt yttligare mjöl. När degen är smidig, & fettet börjar krypa fram-då är degen färdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk till bubbel storlek, ca 30 minuter.
5. Gör fyllningen under tiden:
mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker,ströbröd, vatten & kanel.
6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela degen i 2 delar. Kvla ut varje del till en stor rektangel. Bred på kanelfyllningen.
7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla yttersta kanten med lite vatten så den fäster den lite bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Låt jäsa under bakduk till dubble storlek, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
9. Vispa samman ägg, salt & vatten. Pensla de jästa bullarna försiktigt med det. Strö över pärlsockret. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.
Hoppas att ni gillar, och provar mitt recept!
//Pankakan
Kommentarer
Trackback