Superfina kanelbullar

Hej!
Nu är det ju faktiskt sommar! Och är inte bullar perfekt att ta med sig ut på picknicken, utflykten eller  badplatsen. 
Här kommer mitt favoritrecept på kanelbullar:

ca: 40 st         250° Grädda mitt i ugnen
Ingredienser:
75 g jäst
5 dl mjölk
1,8-2 l vetemjöl
200 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
1 tsk salt
1 msk kardemumma

Kanelfyllning:
100 g mandelmassa
100 g smör
1 ¼ dl strösocker
2 ½ msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel

Brödglans & Garnering:
1 st ägg
1 krm salt
½ tsk vatten 
pärlsocker

Gör så här:
1. Ta fram alla ingredienser och låt de bli rumstempurerade.
2. Smula jästen i en köksassistent eller en bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max 37°) och rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt det mesta av vetemjölet,allt smör i bitar, sockret, ägg, salt & kardemumma. Arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand. Tillsätt eventuellt yttligare mjöl. När degen är smidig, & fettet börjar krypa fram-då är degen färdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk till bubbel storlek, ca 30 minuter.
5. Gör fyllningen under tiden:
mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker,ströbröd, vatten & kanel.
6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela degen i 2 delar. Kvla ut varje del till en stor rektangel. Bred på kanelfyllningen. 
7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla yttersta kanten med lite vatten så den fäster den lite bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Låt jäsa under bakduk till dubble storlek, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
9. Vispa samman ägg, salt & vatten. Pensla de jästa bullarna försiktigt med det. Strö över pärlsockret. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.

Hoppas att ni gillar, och provar mitt recept!
//Pankakan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0