Semlor!
Så här på semeldagen måste man ju nästa äta semlor! Och det blir mycket godare om man bakar själv!
Det här är ett bra recept på semlor! Det som är bra är att man också kan välja att ha vaniljkräm istället för mandelmassa!
Hoppas att ni gillar det!
Lycka till❤
Tid: 2 timmar
14 st
Ingredienser:
Semledeg:
1 st ägg
50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
0.5 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl
eller dinkelmjöl
Pensling:
1 st ägg
Fyllning med köpt mandelmassa:
mandelmassa
eller kokosmassa
lite mjölk
Fyllning med egen mandelmassa:
sötmandel
mjölk
strösocker
Fyllning med vaniljkräm:
2 st äggulor
0,75 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
2 dl kokande mjölk
1 st vaniljstång
Garnering:
vispgrädde
florsocker
Gör så här:
Semlebullar:
Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.
Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.
Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.
Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter. Låt bullarna kallna.
Välj en av fyllningarna.
Fyllning med köpt mandelmassa:
Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Värm mjölken (ungefär några matskedar räcker). Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.
Fyllning med egen mandelmassa:
Värm mjölken. Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet. Kör sötmandel, mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg röran i hålen i bullarna. Skulle man göra denna fyllning till alla 14 bullarna skulle det gå åt 125 g mandel, 1 dl mjölk och 1 dl socker.
Fyllning vaniljkräm:
Visp gulor och socker till sockret löser sig. Vispa ner mjölet. Koka under tiden upp mjölken med vaniljstången i ( delad) Häll till en början i den kokande mjölken droppvis därefter i en tunn strå¨le under kraftig vispning. Häll därefter blandningen i en kastrull och koka ca 2 min till krämen har tjocknat. Låt svalna och ta då bort vanilj stången.
Garnering:
Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.
//Pannkakan❤
❤Kärleksmums❤
Är inte kärleksmums det perfekta till alla hjärtans dag?!❤ Här kommer mitt favorit recept på kärleksmums! Det blir ganska mäktiga kärleksmums, efter som det är riktig choklad i, så ett tips kan vara att skära kärleksmumsen i mindre bitar. Sen om man vill ha lite omväxling så måste man ju inte ha just kokos som topping. Man kan ju ha bär, strössel mm.
Nu är det ju snart alla hjärtans dag, och varför inte passa på att bjuda någon man gillar på dessa himmelskt goda kärleksmums? Om man vill att kärleksmumsen ska se ännu lite mera romantiska ut så kan man ju skära ut bitarna i hjärtform istället för kvadrater. Man kan ju ha hjärtströssel som topping också. Man kan ju också passa på att baka kärleksmumsen med någon man gillar❤ Det är en bra aktivitet på alla hjärtans dag!
Så jag rekommenderar det här receptet hjärtligt mycket❤!
Kärleksfulla kramar Lilla Pannkakan!
Lycka till❤❤❤
Färdigt på: 30 min
Ingredienser
Till 1 plåt:
5 st ekologiska ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao av god kvalitet
300 g smör
2 dl vatten
200 g knäckchoklad (alt. mjölkchoklad eller mörk kvalitets choklad)
Glasyr och garnering:
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk kvalitets choklad 70%
2 dl kokosflingor till garnering
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.
5. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.
6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.
7. Hacka knäckchokladen grovt och strö över smeten.
8. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.
9. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.
10. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.
11. Strö över kokos och servera skuren i rutor.